COMORILE URBANE MOȘTENITE DE LA SAȘI

Siebenburgen

MEDIAŞ

MEDIAŞ

Richis – Mediaș: 23 Km•28 min, cost ~ 9 RON, (http://distanta.ro/richis/46.157293,24.347148)

La mândrul Mediaș vom merge să vizităm vechea cetate, turnurile breslelor meșteșugești, cetățile medievale din împrejurimi și să-i savurăm bunul vin. Mediaș este unul din cele mai vechi orașe din Transilvania, fondat, după unele izvoare istorice în anul 1146. Acesta găzduiește în interiorul și în împrejurimile lui, zeci de cetăți medievale bine conservate, două dintre ele fiind incluse în patrimoniul mondial Unesco. Cetatea Mediaș are 17 turnuri și bastioane, ziduri înalte de peste 7 metri, cu trei porți principale și patru porți secundare de acces (în vechea cetate medievală).

Punctele cele mai mari de interes aici sunt: Turnul Croitorilor, Turnul Trompeților (68,5 m), Turnul Clopotelor, Casa Schuller (1588), Turnul Forkesch, Turnul Pietrarilor, Turnul Fierarilor. De asemenea, în anul 1444, ordinul franciscan ordonă construirea bisericii și mănăstirii franciscane, incluse azi în complexul franciscan. Acesta găzduiește exponate de mare valoare: tezaurul de la Șeica Mică, tezaurul de la Panade și alte minunate piese de ceramică populară.

În 1476, în urma unui conflict cu regele Ungariei, Matia Corvinul, domnitorul Țării Românești, Vlad Țepeș e închis aici la biserica fortificată Sfânta Margareta. Tot în biserica fortificată a Mediașului e ales și Ștefan Báthory în funcția de rege al Poloniei. Bram Stoker menționează în faimosul său roman „Dracula”, vinul „cel auriu de Mediaș”, zona Mediașului fiind supranumită în vechime “Țara Vinului” sau “Weinland”,  așa cum apare și în harta umanistului Johannes Honterus (sec. XVI). Chiar și stema orașului poartă faima și emblema strugurilor săi gustoși.

SIGHIŞOARA

SIGHIŞOARA

Richis – Sighişoara: 35 Km•34 min, cost ~ 13 RON, (http://distanta.ro/richis/sighisoara)

Transilvania și Siebenburgen nu ar fi cunoscute în lume fără aceste 7 orașe mărețe. Dar dintre toate, Sighișoara are cu siguranță cei mai mulți devoratori de istorie și cultură medievală. Inclusă în patrimonial Unesco din 1999 (http://whc.unesco.org/en/list/902/), una din cele mai mari atracții turistice ale României, Sighișoara este singura cetate medievală locuită din țară, una din cele doar 3 rămase în toată Europa!

Cetatea Sighișoarei a fost fortificată cu un zid lung de 930 m care înconjoară dealul și cu 14 turnuri de apărare dintre care se mai păstrează 9: Turnul Cositorarilorînalt de 25 m, Turnul Frîngherilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor refăcut după incendiul din 1676, Turnul Fierarilor, Turnul cu Ceas și Turnul Tăbăcarilor.

Între anii 1431 și 1435 Vlad Dracul a stat la Sighișoara, ca trimis al regelui Ungariei de atunci. Dar povestea Sighișoarei se spune și transpune în fiecare an. De 16 ani, la Festivalul de Artă Medievală, Sighișoara își îmbracă splendidele ținute și amintește tuturor de pasiunea ei pentru meșteșugul, artiștii și cavalerii timpurilor apuse.

SIBIU

SIBIU

Richis – Sibiu: 68 Km•1 h 8 min, cost ~ 25 RON, (http://distanta.ro/richis/sibiu)

O imbatabilă inițiatoare a dezvoltării umane și culturale, de la medicină, la educație, artă și transporturi, industrie metalurgică, etc.; capitală culturală europeană din 2007 alături de Luxemburg, cetatea Sibiului este o nobilă avantajată a Transilvaniei, o fruntașă a administrațiilor săsești din Siebenburgen, overitabilă promotoare a capacității intelectuale și culturale Transilvănene. Menționată încă din anul 1191 și organizată pe 19 bresle meșteșugești în perioada medievală, a fost orașul în care s-au inițiat cele mai multe avansuri medicale și tehnologice, în secolul XIV fiind cea mai importantă cetate germană din Transilvania.

În 1292  e atestat primul spital din România. În 1380 – prima atestare a unei școli în România.
În 1494 se deschide prima farmacie din România. În 1544, e publicat la Sibiu Catehismul Luteran, prima carte tipărită în limba română. În 1692, Sibiul devine capitala Transilvaniei, cele mai reprezentative construcții din această perioadă fiind Palatul Brukenthal și Biserica romano-catolică Sfânta Treime. Centrul istoric al Sibiului este în proces de a fi înscris în lista patrimoniului UNESCO. Mai este necesar să adăugăm că azi Sibiul este sediul celor mai mari investiții străine din România?

BRAŞOV

BRAŞOV

Richiș – Brașov: 133 Km•2 h 8 min, cost ~ 50 RON, (http://distanta.ro/richis/brasov)

Brașovul nu are nevoie de nicio introducere. Cu așa multe privilegii istorice, climatice, de poziționare, așa multe stațiuni montane și atracție turistică,despre Brașov nu se poveștește, Brașov se visează.Oraș medieval și meșteșugesc solid și foarte bine conservat, e întemeiat de către Cavalerii Teutoni la 1211. În anul 1395, la îndemnul lui Sigismund de Luxemburg, a fost ridicată cetatea Brașovului, cu bastioane impunătoare situate la fiecare 110 m fiecare. În prezent se pot vedea porțiuni din zidurile vechi ale cetății și câteva bastioane și turnuri rămase intacte. În acele vremuri Brașovul era locul de întâlnire preferat al oamenilor bogați, al celor cu putere politică și al breslelor de aurari, țesători și postăvari.

Și obiectivele sale turistice de atunci sunt nenumărate. Menționăm: Bastionul Țesătorilor, Troițele din Șchei (cea mai veche datând din 1291), renumita Biserică Neagră– din anul 1377, Biserica Sf. Bartolomeu – secolul al XIII lea, Turnul Negru, Turnul Alb și Bastionul Graft,  Poarta Ecaterinei din anul 1559, și o sumedenie de muzee, mănăstiri, parcuri naturale protejate și zone de agrement. Visele sunt întâmplări pentru care ne pregătim. Pregătirea pentru Brașov s-a încheiat, acum fă-l să devină realitatea ta.

CLUJ NAPOCA

CLUJ NAPOCA

 

Richis – Cluj-Napoca: 145 Km•2 h 32 min, cost ~ 54 RON, (http://distanta.ro/richis/cluj-napoca)

Clujul modern și occidental de azi își arată din loc în loc, ca o curtezană tentantă desúurile, minunatele comori medievale târzii. Cetatea Clujului e atestată încă din perioada de la începutul erei noastre fiind una din localitățile Daciei Romane. Aici au fost descoperiți 1268 denari – un tezaur format din monede de argint, într-o oală de lut cu capac. Iar un mileniu mai târziu, în jurul anului 1270 e cunoscută ca Cetate Regală, de când regele Ștefan al V lea al Ungariei domnea ținutul. Activitatea principală a locuitorilor nevoiți să plătească dări excesive era pe la acel secol, agricultura, trecând apoi, odată cu regimul regelui romano-german Sigismund de Luxemburg, la meșteșuguri și negoț libere.

Acest lucru a extins comerțul Clujului până la Viena, Veneția și Turcia, respectiv Moravia și a crescut astfel colosal puterea breslelor meșteșugărești. Din această perioadă cele mai de seamă construcții existente și azi sunt: Mânăstirea si Biserica Romano-Catolică Franciscană – ridicată între secolele XI – XIIBiserica Romano-Catolica Sfântul Mihail, Bastionul Croitorilor, Bastionul Pantofarilor, Turnul Lăcătușilorși Turnul pompierilor. Deși mrejele Clujului sunt așa largi că unii vin aici și nu se mai întorc în locurile de unde au venit, numindu-l azi casă, frumusețea și importanța acestor orașe care alcătuiesc vechiul Siebenburgen nu se opresc la granițele lor.

BISTRIŢA

BISTRIŢA

Richiș – Bistriţa: 163 Km•2 h 49 min, cost ~ 61 RON, (http://distanta.ro/richis/bistrita)

Bisericile, se cunoaște că au avut nu doar rolul de ocrotire spirituală, ci și unul foarte puternic administrativ și de apărare în epoca devastatorilor medievali. O astfel de reprezentare a nevoii de apărare și ocrotire fizică și spirituală, o găsim nostalgic transpusă și în Bistrița.

Cetatea medievală a Bistriței a fost inițial construită pe la 1241. Devastată în două ocazii diferite de mongoli și reconstruită ulterior cu ziduri înalte de 10 m înălțime și 1,5 lățime. În anul 1465 avea 18 turnuri si bastioane din care se păstrează azi Turnul Dogarilor cu cele trei nivele si 35 m înălțime, Biserica Evanghelică construită în stil gotic, cu un turn înalt de 75 m, cel mai înalt din România, Biserica Conventului – 1280, Sugălete– un complex din 13 clădiri etajate, legate între ele prin niște intrări spațioase ce formează o galerie cu 20 de bolți ce se sprijină pe 21 de pilaștri, etc.

Cetatea era apărată de breslele meșteșugarilor22 de bresle formate din aurari, măcelari, fierari, dogari, rotari, funari, etc, fiecare breaslă având în grijă un turn de apărare. Bistrița păstrează asemenea monumente de arhitectură și situri arheologice care fac incursiunea în istoria și povestea acestui burg să fie nu doar fascinantă, ci și vie, palpabilă.

SEBEŞ şi ORĂŞTIE

SEBEŞ şi ORĂŞTIE

Richis – Orăştie: 162 Km•2 h 4 min, cost ~ 61 RON, (http://distanta.ro/richis/orastie)

Sebeș, un loc la fel de plin de istorie ca și cele menționate până acum, al treilea oraș ca importanță comercială în perioada constituirii scaunelor săsești, prădat de mongoli și reconstruit de locuitorii supraviețuitori, ne-a lăsat mărturie o sumedenie de comori medievale, orașul în sine fiind înconjurat complet pe la sfârșitul secolului XIV,de fortificații de zidărie cu 7 turnuri, cel mai faimos fiind „turnul Studentului” – singurul supraviețuitor al unui atac turcesc devastator; urmează apoi Turnul octogonal, situat lângă Mănăstirea Franciscană, Turnul Semicircular și Turnul Cizmarilor.

Printre alte minunății istorice și naturale care se cer vizitate aici rămân: Biserica Evanghelică-Luterană, clădită în stil gotic și renovată ulterior în stilul renascentist; muzeul Casa Zápolya; Capela Sf. Iacob; Biserica Sf. Bartolomeu; Casa Binder; Râpa Roșie –o rezervație geologică, la cca 3 km de oraș, iar în împrejurimi: Pestera Scărișoara, Cheile Întregalde și Detunatele. La Orăștie găsim în primul rând surprinzătorul Complex fortificat, cunoscut sub numele de Cetățile dacice din Munții Orăștiei, înscris pe lista patrimoniul mondial Unescoîncă din 1999. (www.whc.unesco.org/en/list/906/)

Un loc devastat de prădători mongoli, turci, tătari, războaie interne, molima ciumei, jafuri și omoruri, a avut în paralel și statute înalte, aici fiind localizat unul dintre scaunele săsești și un adevărat sanctuar pentru localnici – a se vizita Biserica Evanghelică de confesiune augustanăși Biserica Reformată. În inima orașului se situează ruinele cetății, cu zidul de apărare cu fortificații medievale reprezentative.

Sate medievale cu biserici în Patrimoniu UNESCO

Haideți cu precădere la patrimoniul mondial al bisericilor fortificate din Transilvania, al satelor care de peste un deceniu s-a hotărât că aparțin lumii, nu doar României. Mai jos sate medievale din patrimoniu UNESCO și distanța de la Richiș până la fiecare, biserici fortificate cât alte obiective pe care le recomandăm cu căldură să le vizitezi, în excursia ta din Transilvania.

Biertan

Richiş – Biertan: 5 Km • 6 min

Biserica din Biertan e sit Unesco din 1993, construită în secolele XV și reconstruită în secolul XVI, apărată de 3 ziduri concentrice cu 9 turnuri menținute din secolul XVI, combină stilul gotic și renascentist. A fost sediu al episcopatului sașilor între 1572 – 1867. Ușa sacristiei, o capodoperă a tehnicii medievale săsești are 19 încuietori!

Viscri

Richiş – Viscri: 77 Km • 1 h 20 min

În Viscri mai dăinuie, bine conservată, una dintre cele mai pitorești și – în pofida dimensiunilor nu prea mari – monumentale cetăți țărănești săsești, ce cuprinde între zidurile sale una dintre puținele biserici-sală romanice ale secolului XIII.

Saschiz

Richiş – Saschiz: 55 Km • 53 min

Cetatea de refugiu de la Saschiz a fost construită în secolul al XIV lea. Cu 6 turnuri și o fântână de 60 de m adâncime a fost refugiu contra prădătorilor, depozit pentru averi și arme. La poalele ei se află biserica cu un turn masiv și guri de tragere identice cu cele de la Sighișoara.

Valea Viilor

Richiş – Valea Viilor: 33,5 Km • 40 min

Biserica fortificată din Valea Viilor are un zid puternic cu 3 turnuri și un mic muzeu al satului. Biserica este înconjurată de o singură incintă ovală, în care se intra printr-un gang boltit situat în partea de vest, care putea fi închis cu o hersă. Se mai păstrează trei bastioane pe flancuri, în cele patru puncte cardinale.

Dârjiu

Richiş – Dârjiu: 71 Km • 1 h 19 min

Biserica reprezintă una dintre cele mai importante biserici fortificate secuiești, ea fiind prezentă în toate referințele unor astfel de monumente din Transilvania datorită picturilor murale din înteriorul bisercii dar și arhitecturii fortificațiilor ce o înconjoară.

Câlnic

Richiş – Câlnic: 121 Km • 1 h 42 min

Cetatea romanică reprezintă cel mai valoros edificiu istoric și, totodată, marca distinctivă a satului Câlnic. Datorită păstrării sale în bune condiții, în mijlocul unei localități purtând până azi amprenta civilizației coloniștilor germani stabiliți in Transilvania, edificiul a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Prejmer

Richiş – Prejmer: 160 Km • 2 h 14 min

A fost construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romane datată din secolul al XII-lea. Ansamblul bisericii evanghelice fortificate, format din biserică, incinta fortificată, cu drum de apărare, două turnuri, două bastioane, turn de poartă este monument istoric.

Biserici fortificate

Moșna

Localitatea săsească atestată din anul 1283, construiește în perioada 1480-1486 una dintre cele mai frumoase biserici evanghelice-luterane din Transilvania. Mărimea bisericii oglindește bunăstarea localității Moșna, care până în 1533 a fost în competiție cu localitățile Mediaș și Biertan pentru a deveni reședință de scaun, titlu obținut de Mediaș.

Agnita

În secolul XIII aici exista o bazilică în stil romanic, însă pe parcursul secolelor următoare, datorită invaziilor turceşti a fost necesară extinderea şi fortificarea acesteia. Astfel, în 1466 este menţionată biserica fortificată din Agnita, biserică construită pe nucleul fostei bazilici romanice, în stil gotic, însă cu îmbinări armonioase de elemente renascentiste şi baroce.

Meșendorf

A început să fie construită în secolul al XIV-lea în stil romanic, pentru ca mai apoi să fie restaurată în stil gotic. Biserica prezintă un „zwinger”, spațiu îngust între exteriorul zidului principal și un al doilea zid mai secund, paralel cu primul, cu rol de obstacol și capcană în calea prădătorilor.

Codlea

Localitatea a fost fondată pe vremea Cavalerilor teutoni, ca sat cu o singură stradă și cu biserica evanghelică în piața centrală. Aici se află cea mai mare biserică evanghelică și fără turn din Țara Bârsei. A fost construită în secolul XIII, iar fortificarea ei cu 3 inele de apărare și șanț cu apă se începe în 1432, după năvălirea tătarilor. În secolul XIX au rămas doar trei turnuri de apărare, al țesătorilor (cu creneluri), al dogarilor și turnul fierarilor.

Plimbă-te la înălțime pe Transfăgărășan

Jeremy Clarkson a făcut această experiență împreună cu echipa de la TopGear, catalogând Transfăgărășanul ca fiind unul dintre cele mai frumoase din lume. Plecând de aici parcurgi 151 KM la altitudini de peste 2000 m, prin rezervații naturale și pe lângă lacul glaciar Bâlea, traversând serpentine care-ți taie răsuflarea.

Totodată compania Ford a filmat Transfăgărășanul numind-ul cel mai spectaculos drum din Europa, pe care poți să conduci. Te invităm să descoperi în video-urile de mai jos.

Muzee

Muzeul Brukenthal

Dorinţa baronului Samuel von Brukenthal de a-şi transforma palatul într-unul din cele mai importante muzee de artă europeană s-a împlinit la câţiva ani după moartea sa, în 1817 când palatul şi-a deschis pentru prima dată porţile pentru publicul larg.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Înființat în anul 1922, Muzeul Etnografic al Transilvaniei este atât primul muzeu etnografic din România, cât și primul muzeu românesc proiectat pe baza unui program științific.

Turnul cu Ceas - Muzeu

Turnul cu Ceas este unul din cele mai expresive monumente de arhitectură militară din Transilvania. El a fost inițial, un simplu turn de poartă cu maximum două niveluri și a devenit mai târziu, Turnul cel mare al porții din față. Turnul cu Ceas masoară 64 m înălțime și numără 6 nivele (110 trepte).

Muzeul Judeţean de Istorie Braşov

Înfiinţat în clădirea vechiului Sfat al oraşului, datând din secolul al XV-lea, monument istoric, pe baza colecţiilor Muzeului Săsesc al Ţării Bârsei şi a colecţiilor Muzeului Asociaţiunii ASTRA, muzeul conservă şi valorifică bogate colecţii de arheologie şi istorie.

Mai poți vizita și

Castelul Corvinilor

Ridicat în secolul al XIV-lea, Castelul Corvinilor e una din cele mai frumoase şi bine conservate construcţii de acest gen din epoca medievală, fiind cea mai vestită proprietate ale lui Iancu de Hunedoara impresioând prin prezenţa sa ce domină oraşul Hunedoara.

Castelul Bran

Situat la 30 km de Braşov, între Munţii Bucegi şi Piatra Craiului, Castelul Bran este un important monument naţional şi punct de reper al turismului din România, datorită atât frumuseţii lui, a peisajului, cât şi a legendei contelui Dracula, al cărui spirit bântuie încă aceste locuri străvechi.

Castelul Peleş

Castelul Peleș este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România, având caracter de unicat și este, prin valoarea sa istorică și artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea.

Mănăstirea Nicula

Străvechi centru de credință şi de cultură românească, Mănăstirea Nicula este una dintre cele mai importante ale Transilvaniei, unică într-un fel prin marile pelerinaje anuale ce se fac aici în ziua de 15 august, praznicul adormirii slăvitei Născătoare de Dumnezeu şi pururea Fecioarei Maria.